Herfst-voedsel

Hier staan recepten voor de herfst periode

Recept: Hartige pannenkoek met boerenkool en stroop

Hartige pannenkoek met boerenkool www.jaimyskitchen.nl

Bewaren

Zoet en zout is een heerlijke combinatie samen, zeker in de vorm van een hartige pannenkoek en zoete stroop. Een heerlijk lunchgerecht voor in de herfst! De pannenkoek wordt gevuld met boerenkool en alles wordt op smaak gebracht met oude kaas.

Hartige pannenkoeken

We kennen pannenkoeken natuurlijk allemaal als heerlijke zoete ontbijtjes voor in het weekend. Daar maakte ik natuurlijk al een aantal recepten mee, zoals vegan pancakes, een pannenkoeken taart en blauwe bessen pannenkoekjes. Tijd voor een hartige variant! Ik zocht goede smaakcombinatie en daarom dacht ik echte Hollandse boerenkool met oude kaas. De zongedroogde tomaatjes zorgen voor lekker veel smaak. De stroop maakt het he-le-maal af, zo lekker!

Hartige pannenkoek met boerenkool recept www.jaimyskitchen.nl
Recept: Hartige pannenkoek met boerenkool en stroop

Hoeveelheid: 3 stuks
Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten:

100 gr zelfrijzend bakmeel
1 ei
200 ml melk naar keuze
2 el olijfolie
een beetje Italiaanse kruiden
150 gr boerenkool
6 zongedroogde tomaatjes in olie
3 handjes oude kaas
stroop
boter om in te bakken

Bereiding:

  1. Voeg het zelfrijzend bakmeel in een kom. Maak een kuiltje in het midden en breek hierin het ei. Voeg hierbij de melk, olijfolie en Italiaanse kruiden. Meng dit nu met een garde tot een glad mengsel. Dit is je pannenkoeken beslag.
  2. Stoom de boerenkool gaar. Ik heb dit gedaan door een pan met water aan de kook te brengen met een stoommandje daar bovenop. Je kunt de boerenkool ook in een pan met een laag water kort stomen. Giet de boerenkool daarna goed af.
  3. Verdeel het beslag in 3 gelijke delen, om drie pannenkoeken te pakken. Verhit eerst een beetje boter in de pan en bak de pannenkoeken op laag vuur gaar. Voeg een beetje geraspte kaas toe zodra je een beetje belletjes in het beslag ziet. Keer de pannenkoek vervolgens en bak nog een paar minuutjes goudbruin aan de andere kant. Herhaal met de andere twee pannenkoeken.
  4. Verhit in een pannetje een beetje olie waar de zongedroogde tomaatjes in zitten en voeg de tomaatjes toe. Voeg ook de boerenkool hiernaartoe, zodat deze lekker een beetje van de smaakvolle olie meekrijgt. Roerbak 2 minuten.
  5. Neem een pannenkoek en verdeel ⅓ van de boerenkool over 1 helft van de pannenkoek en sla de andere helft er overheen. Serveer met een beetje extra oude kaas en met stroop.

Deze smoothie is erg lekker in de herfst door de warme smaken van kaneel en amandel. Door de toevoeging van havermout is het een heerlijk vullende smoothie geschikt als ontbijt.

Een smoothie als ontbijt

Dat kan zeker! Maar let wel op dat je iets van vezels toevoegt aan de smoothie, zodat je langer een vol gevoel hebt. Daarom zit er in deze smoothie havermout. Zo kun je de smoothie toch echt als ontbijt drinken. Wat ook een goede tip is om bijvoorbeeld gehakte amandelen toe te voegen, zodat je toch iets te kauwen hebt. Op deze manier blij je ook langer vol zitten, maar het is ook erg lekker natuurlijk.

Herfst smaken in een smoothie met kardemom

Door de amandel en kaneel denk ik meteen aan herfst. Ken je kardemom al? Dat is een heerlijk specerij met een licht zoete en frisse smaak. Denk een beetje aan een milde anijssmaak, maar dan veel subtieler en een vleugje citrus. Het is in ieder geval een heerlijke warme toevoeging aan deze smoothie en het past perfect bij kaneel. Heb je geen kardemom in huis? Dan smaakt de smoothie net zo lekker zonder. Hetzelfde geldt voor het hennepzaad, die met name voor extra eiwitten zorgt.


Recept: Smoothie met banaan en amandel

Hoeveelheid: 1 smoothie
Bereidingstijd: 5 minuten

Ingrediënten:
200 ml amandelmelk
1 banaan
1 el havermout vlokken
een flinke snuf kaneel poeder
een snuf kardemom poeder
een paar druppels vanille aroma
1 tl hennep zaad (optioneel)

Ter garnering:
1 tl gehakte amandelen
Een snuf kaneel
Een paar hennepzaadjes
Optioneel: kiwi bes of ander fruit naar keuze

Bereiding:

  1. Voeg alle ingrediënten voor de smoothie in de blender. Blend tot je een dikke en egale massa hebt.
  2. Voeg de dikke smoothie in een glas en garneer mooi met de ingrediënten van de garnering.
  3. Eet de smoothie met een lepel indien nodig.

Tip:
Maak een smoothie bowl van deze smoothie door een extra banaan, eventueel bevroren, toe te voegen en voeg extra toppings zoals noten granola of chocolade granola toe.

Seizoensgroenten in september: deze recepten maak je!

Seizoensgroenten september www.jaimyskitchen.nl

Bewaren

Nieuwe maand, nieuwe groeten van de maand. In de maand september zijn onder andere de volgende groenten in het seizoen: andijvie, aubergine, broccoli, Chinese kool, pompoen en rode kool.

Waarom groenten uit het seizoen eten?

Er zijn drie redenen om te komen met seizoensgroenten:

  1. De groenten zijn op z’n lekkerst! Dit komt omdat de groenten geteeld worden in de beste omstandigheden van het seizoen, dit komt terug in de smaak.
  2. De groenten komen uit de buurt en daarom is dit een duurzame keuze. De groenten komen uit eigen land of dichtbij Nederland. Naast de reis die de groenten af moeten leggen kan het ook zijn dat er tropische omstandigheden nagebootst moeten worden. Dit kost uiteraard veel energiekosten.
  3. Je raadt wellicht de derde reden al; het is een stuk goedkoper! Hoe dichterbij huis of hoe minder energie nodig voor de teelt, hoe beter voor onze portemonnee.

Groenten van de maand september

Wij vinden het belangrijk te inspireren om te koken met groenten uit het seizoen. Daarom een overzicht van een aantal groenten die in de maand september in het seizoen zijn.

Andijvie, artisjok, aubergine, bloemkool, broccoli, bleekselderij, Chinese kool, courgette, knolselderij, komkommer, koolrabi, kropsla, maïs, paksoi, paprika, prei, radijs, rode biet, raapstelen, rode kool, savooikool, snijbonen, sperziebonen, spinazie, spitskool, tomaat, venkel, waterkers en wittekool.

Koken met seizoensgroenten

Bij die heerlijke groenten horen natuurlijk ook heerlijke recepten. Dit zijn een aantal favoriete recepten van Jaimy’s Kitchen, per groente. Er zijn een aantal groenten uitgekozen.

Aubergine

Aubergine spies met mosterd dressing www.jaimyskitchen.nl
Oh, yes het is het seizoen van de aubergines. Wat een heerlijke veelzijdige groente is dit toch. In september kan het nog wel eens lekker BBQ-weer zijn, dus wat dacht je van heerlijke BBQ spiesen met aubergine? Een heerlijk gerecht uit Sicilië is caponata waarbij ook courgette paprika, olijven en kappertjes horen.

Cannelloni rolletjes van gegrilde aubergine is een gezonde variant op het klassieke pasta recept. Het recept voor aubergine schnitzels is echt eens even iets anders en ik weet zeker dat je jouw tafelgasten hiermee kunt verassen. Last, but not least kan ik mijn Indiase aubergine curry aanraden!

Broccoli

Traybake aardappel, zalm en broccoli www.jaimyskitchen.nl
Broccoli uit Nederland is al vanaf mei al verkrijgbaar en is er nog een paar maanden. Een onwijs makkelijk recept is een traybake met broccoli, aardappel en zalm. Geroosterde broccoli is namelijk echt onwijs lekker! Zo ook in het recept voor pitabroodjes met broccoli en kikkererwten.

Indien je gek bent op Aziatische recepten bent, dan is deze zalm met rijst en broccoli wellicht een echte hit?! Of deze vegetarische broccoli rijst met tofu die ook nog eens vegan is!

Simpel soepje? Dat kan ook, want deze twee zijn een echte goede combinatie samen: courgette en broccoli soep!

Rode biet

Vegetarische bieten tartaar www.jaimyskitchen.nl
Rode bietjes hebben een speciaal plekje hier, omdat ze altijd in de moestuin van mijn schoonvader stonden. De komende twee maanden zijn de bietjes nog in het seizoen, dus geniet ervan zoals met dit heerlijke voorgerecht van vegetarische tartaar van rode bieten. Ook een gezonde quinoa salade met blauwe bessen en rode biet is ook een aanrader.

Een écht Jaimy’s Kitchen top recept is het recept voor vegan rode bieten burgers.

Zin in iets frissers? Maak dan een heerlijke smoothie met rode biet en rood fruit.

Paprika

Gevulde paprika Mexicaans www.jaimyskitchen.nl
Een onwijs veelzijdige groente die altijd volop verkrijgbaar is. Onze favoriete recepten? (vega) gehaktballetjes met een paprikasaus en krieltjespaprika soep met tomaat en Mexicaans gevulde paprika’s.

Heb je nu een klein beetje paprika over? Dan is het lekker om een tosti te maken met paprika!

Wil je trouwens weten hoe je paprika’s roostert? Die kun je direct in een heerlijke salade met cherrytomaatjes, geroosterde paprika en kikkererwten.

Spinazie

Recept salade met spinazie en aardbei en mozarella pecan www.jaimyskitchen.nl
Deze groente is echt een van de favorieten bij Jaimy’s Kitchen en er zijn dan ook onwijs veel recepten met spinazie te vinden op de website.

Palak paneer is een Indiase klassieker, een spinazie curry. Daarnaast is spinazie ook erg lekker in een pompoen curry.

Quiches zijn zo makkelijk om te maken en daarnaast ook fijn voor vooruit mee te koken, zoals deze quiche met spinazie, zalm en feta. Ook een simpele salade met spinazie, mozzarella en aardbeien valt nog net in deze maand.

Venkel

Risotto venkel en citroen www.jaimyskitchen.nl
Een groente waar je van houdt of niet; maar in deze heerlijke romige risotto met venkel en citroen moet je er bijna van houden.

Liever een voorgerechtje of hapje maken? Dan moet je voor deze crostini’s met venkel en mosselen gaan. Die mosselen zijn trouwens in seizoen, net als Hollandse garnalen in dit pasta recept.

ook recepten in een andere taal kun je nu lezen/volgen

This is Cabbage Roll in Chef Bao’s style, how is yours? 😉
Recipe: https://www.tasteshow.com/product/bacon-wrapped-cabbage-rolls_7051.html