Winter-voedsel

Recepten voor in de winter:

DINERHERFST EN WINTER RECEPTENHOOFDGERECHTENSTAMPPOTVEGA & VEGAN

Recept: Spruitjes stamppot met appel

recept spruitjes stamppot www.jaimyskitchen.nl

Bewaren

Een lekker winters stamppotje met spruitjes die op smaak gebracht is met kerrie! In deze stamppot zitten knapperige walnoten, blokjes appel en lekkere fetakaas. Krijg je al zin in dit winters stamppot recept?

Stamppot recepten

Ja, ik zei eerder dat ik geen fan van stamppot ben, maar langzaam begint hier een kleine verandering in te komen. Ik heb inmiddels al een aantal lekkere stamppot recepten gemaakt, dus ik kan niet echt meer zeggen dat ik er niet van houd. Benieuwd naar die recepten waar ik het over heb? Klink dan snel op de linkjes hieronder.

Appel en kerrie

Zonder deze twee ingrediënten is de stamppot een stuk saaier, als je het mij vraagt. De appel zorgt voor iets fris en de kerrie zorgt voor lekker veel smaak. De fetakaas is ook een lekkere topping en in elk gerecht mag iets knapperigs, daarom koos ik voor walnoten in dit recept. Dit kun je ook voor andere noten zoals pecan noten of hazelnoten vervangen.

recept spruitjes stamppot www.jaimyskitchen.nl
Recept: Spruitjes stamppot met appel

Hoeveelheid: 2-3 personen
Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten:

600 gr aardappel
500 gr spruitjes
1 appel
een scheutje melk (naar keuze)
1 volle theelepel kerriepoeder
50 gr walnoten
75 gr feta
peper en zout

Bereiding:

  1. Schil de aardappelen en snijd in blokjes.
  2. Maak de spruitjes schoon en snijd deze in dunne plakjes.
  3. Spoel de aardappelen af, voeg in een pan met licht gezouten water en breng aan de kook. Kook de aardappel voor ongeveer 15 minuten of tot deze zacht genoeg is om te stampen. Voeg de laatste 5-7 minuten de gesneden spruitjes toe.
  4. Schil de appel en snijd in kleine blokjes.
  5. Giet de aardappelen en spruitjes af en voeg terug in de pan. Voeg een klein scheutje melk toe en stamp de aardappelen en spruitjes, maar laat het redelijk grof. Breng op smaak met kerrie poeder, peper en zout.
  6. Snijd de walnoten grof en meng dit door de stamppot samen met de blokjes appel. Kruimel ook de fetakaas hier overheen.

DINERHOOFDGERECHTENVEGA & VEGAN

Recept: Zoete aardappel burger met kikkererwten

Bewaren

Burgers zijn echt heerlijk om zelf te maken en zo kunt je ook een vegaburger zelf maken. Deze burger heeft als basis zoete aardappel en kikkererwten en wordt afgemaakt met allerlei lekkere toppings!

Zelfgemaakte vegetarische burgers

Lekker cheaten mag af en toe toch?! Toch valt dat reuze mee met deze burger hoor, dus je kunt dit echt wel met een gerust hart eten ;). Ook de boyfriend heeft hem helemaal goedgekeurd, dus ook geschikt voor de mannen. Ik krijg weer helemaal zin in deze vega burger van zoete aardappel!

Burgers invriezen

Deze burgers zijn ook perfect om in te vriezen. Fijn om iets een iets grotere portie te maken, om vervolgens een voorraadje in de vriezer te hebben. Lekker makkelijk toch?

Zoete aardappel Kikkererwten Burger
Recept: Zoete aardappel burger met kikkererwten

Hoeveelheid: 5-6 burgers
Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten:

Burgers:
350 gr zoete aardappel
130 gr gekookte kikkererwten
70 gr wortel julienne
70 gr bloem
1 ei
½ tl gerookt paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl uienpoeder
1 tl knoflookpoeder
5-6 hamburger broodjes
peper en zout
olie om in te bakken

Optionele toppings:
zuurkool
rucola
mayonaise
sriracha saus of andere pittige saus

Bereiding:

  1. Rasp de zoete aardappel en eng dit met de wortel julienne. Prak de gekookte kikkererwten en voeg dit bij de zoete aardappel en wortel.
  2. Breng op smaak met alle kruiden en maak er een vast deeg van door het bloem en ei toe te voegen. Even goed kneden, liefst met je handen! Vorm burgers van het mengsel. Indien je tijd hebt kun je deze even in de koelkast leggen, dan zijn ze iets vaster. Erg handig wanneer je gaat bakken. Heb je geen tijd? Gewoon iets voorzichtiger zijn met omdraaien.
  3. Verhit olie in een pan en bak de burgers op laag vuur, zodat ook de binnenkant gaar wordt. Keer tussentijds om.
  4. In de tussentijd bereid je de pittige mayo door de mayonaise te mengen met de sriracha saus. Vervolgens maak je het broodje alvast klaar door op de onderste helft de mayo te smeren en dan wat rucola toe te voegen.
  5. Wanneer de burgers goudbruin zijn leg je deze op de rucola en maak je je burger af met wat zuurkool. Bovenkant erop en smullen maar!