Zomer voedsel

Recepten voor in de zomer

Recept: Kip ketjap BBQ spiesen + Hoe marineer je kip?

Recept Kip ketjap spiesen www.jaimyskitchen.nl

Bewaren

Wat is nu echt Indonesisch streetfood? Kip spiesen als je het mij vraagt! Dit is een recept voor lekkere gemarineerde kip ketjap spiesen, waarbij ik ook laat zien hoe je deze vegetarisch kunt maken.

Hoe marineer je kip?

Allereerst maak je een lekkere marinade door een aantal vloeibare sauzen of oliën te mengen. Deze marinade bevat veel smaak, die je aan de kip mee wilt geven. Dit doe je door de kip zo lang mogelijk in de marinade te leggen, maar minimaal een uur. Het lekkerst is om de marinade een nachtje in te laten trekken. Zo heeft de kip de meeste smaak. Zo simpel is het dus om kip te marineren!

Recept Kip ketjap spiesen www.jaimyskitchen.nl
Vegetarische kip ketjap spiesen?

Dat kan natuurlijk ook gewoon! In dit geval gebruik je vegetarische kip en marineer je deze stukjes op exact dezelfde wijze als de ‘gewone’ kip. Zo kunnen je vegetarische gasten ook genieten van lekker Aziatisch streetfood! Op de bovenstaande foto zie je hoe ik deze lekkere kip spiesen met vegetarische kipstukjes gemaakt heb. Ze waren heerlijk!

Kecap Manis www.jaimyskitchen.nl
De kip ketjap én een vegetarische variant met ABC zoete sojasaus (Ketjap Manis)

Een klassiek recept is natuurlijk kip ketjap. Hierbij wordt de kip in een marinade van ketjap manis gemarineerd. In dit recept maak ik lekkere spiesen van de gemarineerde kip. Perfect op de barbecue of gegrild in de grillpan, een echt Aziatisch streetfood recept!

Ik gebruik hiervoor de ketjap manis van ABC, deze wordt ook wel de zoete sojasaus genoemd. Voordat ik aan de slag ging met deze ketjap manis, moest ik deze natuurlijk even proeven. Deze is namelijk iets zoeter en zachter van smaak. Daardoor is deze saus niet alleen lekker als marinade, maar ook als dipsaus. In dit recept gebruik ik de zoete sojasaus in de marinade én als finishing touch van de lekkere spiesen.

Volg ABC op Instagram en Facebook!

Recept Kip ketjap spiesen www.jaimyskitchen.nl
Recept: Kip ketjap BBQ spiesen gemarineerd met ABC zoete sojasaus (Ketjap Manis)

Hoeveelheid: 6 spiesen
Bereidingstijd: 25 minuten + minimaal 1 uur marineren

Ingrediënten:

350 gram kipfilet en/of vegetarische kip
3-4 lente uien
1 rode peper
1 limoen
1 el ABC zoete sojasaus (ketjap manis)
een paar takjes koriander
1 komkommer
1 zakje kroepoek en/of emping

Marinade:
2 el ABC zoete sojasaus (ketjap manis)
1 el geraspte gember
2 tenen geraspte knoflook
1,5 el zonnebloemolie
1 tl chilisaus (ik gebruik ABC Hot & Sweet Chili)

Benodigdheden:
6 houten prikkers

Bereiding:

  1. Maak de marinade door de geraspte gember en knoflook in een diepe kom te voegen. Voeg hierbij de rest van de ingrediënten van de marinade. Proef de marinade om te kijken of deze naar jouw smaak is. Let op, op het einde wordt er nog 1 eetlepel van ABC zoete sojasaus (ketjap manis) op de spiesen gevoegd en ook limoensap. De marinade mag dus best een beetje pittig zijn.
  2. Snijd de kip in blokjes en voeg bij de marinade. Laat de kip zo lang mogelijk marineren, maar in ieder geval 1 uur.
  3. Laat de houten prikkers in water weken, zodat deze straks niet zullen verbranden.
  4. Snijd lente uien in ongeveer 5 gelijke stukjes. Snijd de rode peper in ringen, hak de koriander grof en snijd partjes van de limoen. Snijd ook plakjes van de komkommer.
  5. Rijg de stukjes kip aan de spiesen en grill de kip ketjap spiesen op de barbecue of in de grillpan. De kip zal ongeveer na 3 minuten aan beide kanten gaar zijn. Controleer dit goed. Haal de spiesen uit de pan en besmeer met nog 1 eetlepel van de ABC zoete sojasaus (ketjap manis). Strooi vervolgens wat ringen rode peper en gehakte koriander over de spiesen. Serveer met plakjes komkommer, partjes limoen en kroepoek en/of emping.

Recept: Aardappel en tonijn salade

aardappel-tonijn salade www.jaimyskitchen.nl

Bewaren

Deze aardappel salade met tonijn is lekker fris door de toevoeging van granaatappel pitjes. Een heerlijk recept als hoofdgerecht of lunch.

Hi lieve volgers van Jaimy!

Mijn naam is Jacky (23) en net als Jaimy heb ik een foodblog, www.jackynobels.nl. Ik heb mijn levensstijl blijvend veranderd omdat ik heb gemerkt dat ik mij daar zo ontzettend goed bij voel, maar vooral omdat ik geleerd heb dat een gezonde levensstijl niet saai hoeft te zijn. Dat is precies wat ik met mijn foodblog aan jullie wil laten zien. Op mijn blog kan je dan ook genoeg inspiratie vinden voor een bewuste levensstijl! Met balans natuurlijk, want dat vind ik ook heel belangrijk. In mijn vrije tijd sta ik dan ook graag in de keuken en in de sportschool, waar ik vooral aan krachttraining doe. Krachttraining is een vorm van ontspanning voor mij.

Sinds 1 week ben ik afgestudeerd Orthopedagoog/psycholoog. Vanaf september ga ik werken bij een kinderopvangorganisatie in Amsterdam. Op dit moment woon ik nog thuis, in Den Helder, maar niet voor lang, want over 1 maandje ga ik samenwonen met mijn lieve vriend in Alkmaar!


Jaimy vroeg mij om mijn favoriete salade met jullie te delen. De laatste tijd vind ik het lastig om genoeg groente binnen te krijgen op een dag en ik weet dat ik niet de enige ben, dus toen Jaimy dit vroeg was ik erg enthousiast! Ik volg Jaimy al een tijdje op Instagram, vanwege haar prachtige foto’s en haar heerlijke recepten. Jaimy en ik ontmoette elkaar een tijdje terug toen we allebei voor ons blog naar Malta gingen. We gingen naar Malta om te zien waar de Malta aardappel vandaan komt. Voordat we naar Malta gingen hebben alle personen die mee gingen, een recept gemaakt met de Malta aardappel. Ik maakte een aardappel-salade die ik vandaag met jullie ga delen!


Deze salade in een pot bevat onder andere tonijn en avocado, mijn favoriete combi! Ook lekker om de tonijn eens te vervangen voor zalm, jamm! Een super simpel recept voor een frisse zomerse salade, die je lekker mee kunt nemen om buiten op te eten. Benieuwd naar het recept? Hier komtie:

Recept: Aardappel en tonijn salade

Hoeveelheid: 2 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten:

3 aardappelen
2 handjes verse spinazie
2 avocado’s
300 gr verse tonijn
1 granaatappel
2 el olijfolie
Peper en zout

Bereiding:

  1. Schil de aardappelen en kook deze gaar.
  2. Snijd de aardappelen in plakjes en verdeel deze over 2 borden of potten, voeg hier vervolgens de spinazie bij.
  3. Schil en ontpit de avocado, snijd in blokjes en verdeel over de borden of potten.
  4. Snijd de tonijn in plakjes en verdeel deze ook over de salades.
  5. Strooi er wat granaatappel pitjes over.
  6. Maak tot slot op smaak met wat olijfolie, zout en peper. Enjoy!

Tip: Neem je deze salade mee? Zorg dat je hem niet te lang uit de koelkast of koelbox houdt vanwege de tonijn!#LUNCH